Azóta, hogy karanténban töltjük a mindennapokat, el kell foglalnunk magunkat valamivel amellett, hogy egyfolytában csak tanulunk és készítjük a rajz és tesi beadandókat. Gondolom, senki nem tölti napjait és éjszakáit órákon át tartó film- és sorozatmaratonnal. Áh, dehogy is, mi se… Ha mégis, itt van néhány a kedvenceink közül:

Elit (Élite, 2018-)

Ebben a sorozatban három szegényebb családból származó fiatal kerül be egy elit gimnázium osztályába egy ösztöndíj révén. A három új diák felborítja a közösség napjainak megszokott ritmusát, és ez a feszültség végül gyilkossághoz vezet. Ahogy Netflix sorozataitól már megszokhattuk, nem csak a főszereplők történetét ismerjük meg tüzetesebben, de a többi cselekményszálra is nagy figyelmet fordítanak az alkotók. Rengeteg komoly problémával és témával olyan természetességgel foglalkoznak benne, hogy az ember nem érzi erőltetettnek, valamint emiatt a szemlélet miatt a cselekmény sem válik vontatottá és unalmassá.
Én angolul néztem, de a spanyolosoknak erősen ajánlom, hogy nézzék eredeti nyelven, úgy az igazi!

.f.

A jeges élet (Spinning out, 2020)

Bevallom, először csak azért kezdtem el nézni a Spinning out-ot, hogy korcsolyával kapcsolatos hibákat találjak benne (tudom, gonosz vagyok, hehe), illetve hogy lássam, mennyire életszerűek a benne látható szituációk. A sorozat alapját egy bipoláris zavarokkal küszködő fiatal és tehetséges lány története adja, aki egy súlyos sérülés után teljesen fel akarja adni az egyéni műkorcsolyát, végül párosban folytatja tovább. A cselekmény központjában főként a mentális betegséggel való küzdelem és a családon belüli problémák állnak. Hitelességét tekintve meglepően jól tükrözi a valóságot, bár olyan nincs, hogy a verseny előtt három nappal teljesen megváltoztatják a programot, amivel versenyezni fognak, de ez már igazán csak szőrszálhasogatás.

.f.

Én még sosem (Never have I ever, 2020-)

Szintén a Netflix egy saját-gyártású sorozatáról van szó. Az Én még sosem egy indiai kamaszlányról és annak környezetéről szól. A történet ott kezdődik, hogy a főszereplő,
Devi egy jobb évért imádkozik, mert az előzőben elvesztette édesapját, és az ezáltal kiváltott stressz miatt hónapokig nem tudott járni. Foglalkozik többek közt a kulturális ellentétekkel, a gyász feldolgozásával, a túlzásba vitt szülői szigorral, a szexualitás felvállalásával, hazugsággal, szerelemmel, pletykákkal. Egy rész fél órás, tehát a 10 részes első évadot egy nap alatt bőven meg lehet nézni (persze nem online órák közben😉).

.f.

Az összes Ghibli film valaha

A Netflix nagy örömömre végre elérhetővé tette az összes Ghibli filmstúdió által készített filmet. Minden film rejt magában mondanivalót, és a japán kultúrát is megismerhetjük belőlük.  A filmek közt vannak nagyon elborultak, de mélyek és szívhez szólóak is, így ha valamelyik esetleg nem tetszett, attól még egy másik a kedvenceddé válhat. Személyes kedvenceim: A vadon hercegnője (Princess Mononoke), A vándorló palota (Howl’s moving castle) és a Szél támad Wind rises).

.f.

Vaják (Witcher)

Szerintem a legtöbbünknek tátongó lyuk maradt a szíve helyén, amikor a Trónok Harcának vége lett. Sokan a Witchert tartják a méltó utódnak, viszont véleményem szerint legjobb,
ha nem ugyanazt várjuk el ettől a sorozattól. A Vaják egy bestseller adaptáció, ami egy új világba repít el minket, ami tele van szörnyekkel és természetesen politikával.

.f.

A fiúknak, akiket valaha szerettem (To All the Boys I Loved Before)

Manapság már mindenféle szerelmes filmet láthattunk, ám A fiúknak, akiket valaha szerettem, végre újdonságot kínál. A főhősünk, Lara Jean nem olyan, mint a megszokott tinilány, narrációja friss és vicces kommentár, az egyébként érdekes bonyodalomnak: a titkos szerelmes levelei napvilágra kerülnek, az egyetlen bökkenő, hogy az egyik a nővére pasijáról szól.

.f.

És így a végére, itt a 11/1 top 10 sorozata (nyilván nem tudtunk pontos sorrendet állítani, ezek csak a kedvenceink):

1. Witcher

2.Vikings

3. Too Hot To Handle

4. La Casa De Papel

5. Chernobyl

6. Trónok Harca

7. Élite

8. The Mandalorian

9. The Society

10. The 100

/Ivett és Luca/

1 thought on “Sorozatok + 11/1 Top10

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc + négy =