„Nekem feltett szándékom lett méltó módon zenét hallgatni.”

Első interjúalanyunk Kiss Zoltán tanár úr. Mivel személyesen egy ideig nem tudunk még beszélgetni, Messengeren kerestük fel a múlt hét folyamán, és ott kaptunk választ kérdéseinkre.

R: Kezdésként afelől érdeklődtünk, hogy ha akad egy kevés szabadideje, mit csinál?

K.Z:
Zenét szeretnék hallgatni, de egyszerűen folyamatosan csörög a telefon – most már az lesz, hogy repülő módba teszem…, mégis nekem feltett szándékom, hogy ha már itt van ez a karantén, akkor visszatérek ahhoz, amit nagyjából 15 éve nem tudok csinálni: méltó módon zenét hallgatni.
Ez az jelenti, hogy régebben leültem, és hihetetlen jó minőségben hallgattam a zenéket.
Irdatlan nagy zenetáram van, mégis a mennyiségi zenehallgatás helyett a minőségi zenehallgatást választom, ami azt jelenti, hogy akkor csak a zene van. Most például betettem Zorán első lemezét. Évekig nem hallgattam, most pedig tematikusan akarom meghallgatni a vinyl lemezeket (eredeti bakelit lemez veszteségmentes digitalizált változata).

R: Milyen műfajokat részesít előnyben?

K.Z.: Mindent hallgatok, és ebben benne van a komolyzene is.
Amellett, hogy Beethoven az egyik kedvencem, valahogy rákattantam Rossinire, ezenkívül Handel Vízi Zenéjére és Tűzijáték-szvitjére.
A könnyűzenében pedig mindig a hangulatomhoz választok zenét. Fiatal koromban is volt miből választani, és most is van. Éppen emiatt akarom visszahallani, hogy hogyan szólhattak ezek a nagyon igényes lemezek.
A nagy kedvenc az Bruce Springsteen! Zseniális! Hetente egyszer meghallgatom egy lemezét, mert szinte mindegyikről nagyon jó véleményem van. A magyarok vannak még…Nagyon sok 30Y-t hallgatok, Lovasit, Kiscsillagot, Quimbyt, de nagyjából mindent.

R: Fiatalabb korában esetleg voltak olyan előadók, akik még ma is meghatározónak számítanak az életében?

K.Z.: 16 éves koromtól Pink Floyd-ot, Dire Straits-t és Bruce Springsteent hallgattam. Ez a három előadó állandó az életemben. Mondjuk a Pink Floyd-ot már túl hallgattam, tehát azt nagyon ritkán veszem elő.

R: Van olyan dal, amiről egy volt vagy jelenlegi diák, esetleg osztály jut eszébe?

K.Z.: Sok ilyen van! Dalokhoz kötődik irdatlan mennyiségű emlékem. Például, ha hermanos emlék kell, akkor eszembe jut amikor Czinke Máté órán eljátszotta Cseh Tamás Arthur Rimbaud elutazik című dalát.
Bármikor hallgatom, ő fog eszembe jutni.

R: Mikor és hol volt az első koncertje?

K.Z.: 1983, Püspökladány. Nyolcadikos voltam és a Prognózis nevű zenekar játszott.

R: Előző kérdésünkhöz köthető a következő is. Tanár úr egyszer magyarórán említette nekünk, hogy számára a Lana Del Rey koncert csalódás volt.
Melyik volt a legemlékezetesebb, legjobb koncert eddig?

K.Z.: Nagyon érdekes, mert nem voltam sok koncerten, de azok nagyon meghatározóak voltak. Szinte mindegyik alulmúlta a várakozásomat valami miatt. Amikor a lányom még magzat állapotban volt, akkor volt egy
Presser önálló koncert. Arra azt mondanám, hogy hangtechnikailag is,
és mindenhogy jó volt.

R: Csiripelték a madarak, hogy tanár úr a “vírus előtti időszakban” járt edzőterembe. Vannak-e, vagy melyek azok a zenék, amiket hallgat edzés közben?

K.Z.: Amikor 10 évet úsztam akkor ahhoz nem volt zene, pedig terveztem, hogy veszek egy vízhatlan fejhallgatót, de végül nem vettem. Nincs ilyen zene. Ha a szabadtéri kondi pályákon vagyok, akkor vagy bekapcsolom a telefont, vagy nem. Többször van a csend. De egyébként nem zavar az,
amit a teremben játszanak.

R: Van kedvenc dalszövegrészlete?

K.Z.: Most is van egy, amit folyamatosan mondok, de nincs állandó kedvencem. Mondhatnék Beck Zolit, mert amikor megjelent a legújabb 30Y lemez, akkor is voltak kedvenc soraim, például az, hogy
„Ahol a semmit találod, sétáltasd ott a magányod, hogy a magánynak legalább társa legyen, mások magánya.”
. Ez például volt biztos, hogy egy hónapig, de most nem tudnék ilyet mondani. Biztos volt, amit még mottónak is gondoltam magamnak. Annyira fontosnak gondolom ezeket, hogy az egyik szakdolgozatomat Bereményi Géza dalszövegekből írtam. Az élet annyira szerteágazó és annyira sok, annyira színes és izgalmas, hogy egyet nem lehet választani, mert akkor leszűkíted a palettát.
Mindig lesz valami aktuális, ami foglalkoztat, és azt mondom: nagyon jó. A Lovasi dalszövegektől elájulok! Amikor megjelent a Semmi Konferencia lemezük, arról is volt nagyon sok kedvenc sorom.

R: Utolsó kérdésünk: tanár úrnak van esetleg kedvenc filmzenéje, amit az adott film után többször meghallgatott?

K.Z.: Igen, hát persze! Sok van, az életemben az első az Üvegtörők filmnek a zenéje volt, Hazel O’Connor, ő ezután két-három évig nagyon sikeres énekesnő volt. De a legmeghatározóbb a Pink Floydnak A Fal. Nekem ez benne van a minden idők 10 legjobb filmjében. Ennek a szövege is zseniális egyébként, és története is.

A kérdezősködés után hagytuk is, hogy visszatérjen a zenehallgatáshoz, amit véletlenül félbeszakítottunk. Persze ez is csak az elvesztett időérzékünknek köszönhető, de ettől függetlenül jó hangulatban tudtunk beszélgetni. Kérdéseink közt megosztotta velünk a top 10 albumát is, amikbe, ha belehallgattok újabb részletet ismerhettek meg tanár úr személyiségéből. Mi feltétlenül ajánljuk az alábbi albumokat,
hiszen nagyon jó dalok találhatóak mindegyiken.
Ahogy Lukács Bence mondaná: Listen & enjoy it!

KISS ZOLTÁN TOP 10 ALBUM

  1. Roger Waters: The Pros and Cons of Hitch-hiking
  2. Cage The Elephant: Unpeeled
  3. Dire Straits: Alchemy
  4. Bruce Springsteen: Born In The USA
  5. Presser Gábor: Csak dalok
  6. Cseh Tamás – Másik János: Levél nővéremnek 1-2.
  7. Pink Floyd: The Wall
  8. Jeff Wayne: The War Of The Worlds
  9. Peter Gabriel: Secret World Live
  10. Leonard Cohen: Live