Madarász Péter igazgató úr válaszolt
Bátor Virág kérdéseire

1)      Hogyan kell elképzeli a rendőri jelenlétet? Hányan lesznek bent egy teremben, és hogyan működik majd a rendőri ellenőrzés?

A rendőri jelenlét tudomásom szerint nem az iskolában lesz, hanem az iskolák környékén. A rendőrök abban fognak segíteni, hogy ne legyenek csoportosulások a vizsga előtt és után. Sajnos ez nem lesz egyszerű, mert a rég nem látott barátoktól nehéz lesz megtartani az előírt másfél méteres távolságot, bár rendkívül fontosnak tartom, hogy mindenki nagyon fegyelmezetten betartsa az előírásokat.
Azt hiszem, a rendőri jelenlét ennek a fontosságára hívja majd fel a figyelmet.  

A terembeosztások elkészültek, az érettségi vizsga szervezéssel kapcsolatos kormányrendeletének megfelelően, a termekben legfeljebb 10 vizsgázó lesz jelen, így megoldható, hogy legalább másfél méteres távolságban legyenek leültetve a diákok.

2)      Lesz-e a büfé használatára lehetősége az érettségiző diákoknak?

Nem lesz büfé, korábbi években sem volt, hiszen nincs értelme, hogy nyitva legyen. Az érettségi vizsgákra mindenki magának szokott hozni egy kis „agyserkentő” csokit, szőlőcukrot, innivalót. Lehetőség sem lenne büfézni a vizsga során, utána meg általában el szoktak menni a diákok beülni valahová és megbeszélni a vizsgatapasztalatokat. Sajnos idén most erre nem lesz lehetőségük. 

3)      Hogyan megoldható a felügyelet és az ellenőrzés az előírt távolság betartásával a tanárok részéről?

A felügyeleti beosztás elkészítése nem volt egyszerű feladat. Próbáltuk mentesíteni az idősebb, veszélyeztett korban lévő, illetve a krónikus betegséggel küzdő tanárainkat, és így bizony a megnövekedett teremszám miatt elég sok fejtörést okozott a beosztás elkészítése, de sikerült.
A vizsgatermekben a tájékoztatás, a felügyelet megoldható a megfelelő távolság megtartásával.
A dolgozat beadásánál viszont sajnos nem oldható meg, hiszen a tanárnak át kell venni, át kell nézni a dolgozatot, utána a jegyzőkönyvet alá kell íratni a vizsgázóval. Itt lesz nagy szerepe a védőfelszerelésnek.

4)      Miképp valósítható meg a gyors és érintkezésmentes mosdóhasználat?

Az érettségivizsgák során „békeidőben” is nagyon szigorúan van szabályozva a mosdó használata.
A vizsgák alatt kizárólag egy ember tartózkodhat a mosdóban, amit a folyosón felügyelő tanár irányít,  a dolgozaton és a jegyzőkönyvön pedig a teremben felügyelő jegyzi fel, hogy a tanuló mikor hagyta el a termet, és mikor érkezett vissza. Így ez most a rendkívüli helyzetben sem követel nagyobb szigorítást. Csupán a vizsgák előtti és utáni mosdóhasználatot is felügyelnie kell a folyosós tanárnak.  

5)      Miért nem lehet saját helyesírási szótárt használni, ha saját függvénytáblázatot lehet?

A vizsgán használható segédeszközök jogszabályi formában vannak szabályozva.
Egy-egy vizsgatárgynál előírás, hogy mit kell központilag biztosítani az intézménynek, és mit hozhat magával a vizsgázó. A jogszabály alkotója valószínűleg azt vette figyelembe, hogy függvénytáblázata minden tanulónak van, viszont helyesírási szótára nincs.
Ezért az írásban rögzített jogszabály szerint vizsgatermenként 4 darabot az iskolának kell biztosítania. Ezt mi meg is tesszük, bár ehhez, mivel több vizsgatermet kellett megnyitnunk, be kellett szereznünk még 18 szótárat. 

De a Tankerületen azt a szóbeli tájékoztatást kaptuk, hogy, akinek van saját helyesírási szótára, az beviheti a vizsgára. Előtte persze a felügyelő tanárnak ellenőrzésre át kell adni!
Felhívnám a figyelmet arra, hogy a Magyar helyesírási szótárból a 12. kiadás használható, illetve ne keverje senki össze A magyar helyesírás szabályaival, mert azt nem viheti be.


6)      Hogyan működik az iskolába való napi beléptetés?

Először is a járdára fogunk távolságjelző vonalakat felfesteni abban a reményben, hogy a boltokhoz hasonló módon ez segít a megfelelő távolságtartásban. A vizsgázókat előre értesítjük, hogy melyik teremben vizsgáznak, így próbáljuk elkerülni az aulában a tumultust. Másrészt megnyitjuk a Szent István utca felőli, konyhánál lévő bejáratunkat (a Herman-héten a bevonulás innen szokott indulni), és kérjük, hogy a
B épületben vizsgázók onnan érkezzenek. A beléptetésnél kézfertőtlenítést végzünk, de a folyosókon, illetve a mosdókban is biztosítjuk a kézfertőtlenítő folyadékot.

7)     Biztosítanak az érettségiző diákoknak védőfelszerelést (maszkot és kesztyűt)?

Igen, ígéretünk van arra, hogy központilag kapunk a tanulók és felügyelőtanárok számára maszkot és kesztyűt. Ennek a viselése – a kényelmetlenség miatt- a vizsga alatt nem kötelező, de a lehetősége adott lesz. A kézfertőtlenítési lehetőség is biztosított lesz, amint már említettem.
A felügyelő tanárok számára a maszk mellé biztosítani fogunk egy arcvédő plexi álarcot is, ami segíteni fogja azoknak a mozzanatoknak a biztonságosabbá tételét, amikor a másfél méteres távolság megtartása lehetetlen. (pl. dolgozat átadása, jegyzőkönyv aláírása). Még egy dolgot szeretnék megjegyezni. Azon túl, hogy az épületeinket minden nap fertőtlenítjük, egy volt tanítványunk édesapja felajánlotta, hogy az érettségi időszak alatt két alkalommal az összes vizsgatermet ezüstkolloidos eljárással fertőtleníti. Nagyon örülünk a felajánlásnak! Jó tudni, hogy a Hermanos nagy család segítségére ebben a nehéz helyzetben is számíthatunk.

Még a kérdéseken túl egy dolgot szeretnék üzenni minden Hermanosnak. A sok-sok biztonsági intézkedés fizikailag kicsit nagyobb távolságba kényszerít minket egymástól, de fontos, hogy tudjátok, annál szélesebbre nyitjuk a szíveinket felétek.
Szeretnénk, ha minden vizsgázónk is érezné, hogy újból „hazajött”,
és mi mindent elkövetünk azért, hogy az ilyenkor természetes stressz oldódjon, és a lehető legkellemesebb élményként gondoljanak majd vissza erre az időszakra.


A kép forrása: https://tinyurl.hu/VFgY/