Ez alkalommal egy olyan témát hoztunk nektek, ami sok embert érint a társadalomban habár lehet, hogy még nem is tudnak róla.

Az alábbiakban Lakatos Lili 10/3-as tanuló válaszolt nekünk a gluténérzékenységről, mint életmódról szóló kérdésekre.

Reméljük, hogy érdekes és figyelemfelkeltő lesz számotokra ez a cikk, és amennyiben érintettek vagytok a témában, hasznos információkra leltek majd.

  • Mikor és hogyan derült ki nálad, hogy gluténérzékeny vagy?

Szerencsére már egészen kis koromban, 8-9 évesen kiderült. Eleinte csak kissé fájt a hasam néha, aztán hirtelen egyik hétről a másikra súlyos mértékben fokozódott a fájdalom, ami előjöhetett időszakosan (minden nap reggeli után), vagy akár napközben bármikor (bevásárlás közben stb.). Ilyenkor annyira erős volt a fájdalom, hogy össze kellett görnyednem, akárhol voltunk, mert nem bírtam kiegyenesedni és járni. Pár vizsgálat nem mutatta ki a bajomat, de végül biopsziával kiderítették, hogy lisztérzékeny vagyok, illetve egy kicsit súlyosabb betegségem is volt, de szerencsére az már elmúlt.

  • Nehéz volt átszokni a gluténmentes életmódra?

Elég kicsi voltam még akkor, és nem értettem miért nem szabad egyik napról a másikra a kedvenc ételeimet ennem. Amikor elkezdtük a diétát teljesen más íze volt a gm. ételeknek, sokszor például nem akartam megenni az újfajta kenyeret. Akkor még nem voltak olyan jó állagú gm. termékek, mint most. Az utóbbi pár évben fejlődött sokat ez az iparág. Mindent összevetve, igen, nekem 9 éves fejjel nehéz volt átszoknom.

  • Hogyan áll ehhez a családod? Miben befolyásolja őket a te különleges étrended?

Anyukám akkoriban nem szeretett volna csak gluténmentesen főzni, hiszen elég drága mulatság.
Így kialakult, hogy ha ő sütött, főzött valamit a családnak, én ott álltam mellette, és csináltam magamnak a gm. verziót, így tanultam meg magamnak sütni. Szerencsés vagyok, mert nagyon elfogadó a családom, bár nekik is bele kellett szokni.

  • Milyenek a gluténmentes ételek a rendesekhez képest?

Most már jobban hasonlít a rendeshez, bár elég régen ettem  ,,normális” ételeket, már nem nagyon emlékszem az ízükre. Állagra teljesen más, és a gm. lisztekkel is nehezebb dolgozni, ki kell tapasztalni mit, hogyan kell csinálni.

  • Nem nehéz fiatalként tartani egy ilyen diétát? El szoktál csábulni néha?

Szerintem ezt a diétát minden életszakaszban nehéz megszokni. Én már régóta vagyok benne, így alapból, ha látom valamin, hogy nem gm., akkor rögtön visszautasítom. Amikor megyünk valahova barátokkal, persze nehéz hogy nem ehetek velük egy szelet sütit vagy pizzát. Régebben sokszor elcsábultam, és ettem ,,csak egy falat” rendes ételt. Aztán olvastam egy cikket, hogy az „egy falatkák” is árthatnak, csak nem azonnal okoznak problémát, hanem évekkel később.

  • Milyen mindennapi problémákat okoz az ételérzékenységed?

Nem mehetek el valahova enni, anélkül hogy felkészülnék, mi van az étlapján a helynek. Emellett nem ugorhatok be a pékségbe, mert éhes vagyok. A nyári táborokban mindig külön bőröndöt kaptak a gm. ételeim, mert sokszor nem tudják biztosítani a megfelelő étkezést. Illetve amilyen termékeket nem ismerek, mindig meg kell néznem az összetevőit.

  • Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most tudták meg, hogy lisztérzékenyek?

Először is ne keseredjenek el, fogják úgy fel, mintha életmódot váltanának, és nem egy betegség kényszerű diétáját követnék. Nézzenek utána és olvassanak róla, mert nem csak búzalisztet nem ehetünk, hanem komlót, árpát, zabot stb.
És mindenekelőtt vegyék komolyan, mert lehet, hogy az elején nem súlyosak a tüneteik, de ha nem figyelnek, később nagyobb gondjaik is lehetnek belőle.

  • Mennyire súlyos stádiumban vagy? Mi történik, ha valami glutént tartalmazó étel kerül a szervezetedbe?

Szerencsére nekem nem annyira súlyos szintű a betegségem. Vannak olyan ismerőseim akik, ha egy-két szemnyi búzaliszt kerül az ételükbe, máris rosszul lesznek. Ezek ellenére én is próbálom minél szigorúbban tartani a diétát. Ha eszek valamit, amit nem kellett volna, általában hasi problémáim vannak, de mindenkinél máshogy jöhet ki, érdemes kivizsgáltatni minél hamarabb.

Viszlai Zsófi és Lakatos Lili

A kiemelt kép forrása: saját tulajdon, a készítő engedélyével közzétéve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat + 19 =